5-reasons-to-read-books

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διάβασες ένα βιβλίο ; Εάν είσαι βιβλιοφάγος, κάνε κλίκ εδώ και απόλαυσέ το!

Αλλά εάν είσαι από τους ανθρώπους εκείνους που δεν συνηθίζουν να διαβάζουν, μάλλον χάνεις πολλά πλεονεκτήματα που έχει να σου δώσει το διάβασμα! Το διάβασμα είναι για το μυαλό ότι η άσκηση για το σώμα. Παρακάτω μοιράζομαι μαζί σας 5 λόγους για τους οποίους αξίζει κάποιος από εμάς να ξεκινήσει να διαβάζει κάθε λογής βιβλία.

 

Μας δίνει γνώσεις

Τα βιβλία είναι μία άφθονη πηγή πληροφοριών. Μας μεταφέρουν γνώση με τουλάχιστον δύο τρόπους. Αρχικά, υπάρχει προφανής, η πρακτική γνώση που μπορεί να αποκτηθεί. Για παράδειγμα, μπορεί να διαβάσουμε ένα βιβλίο για να μάθουμε ιστορία η μία καινούρια δεξιότητα, ας πούμε για να μάθουμε να μαγειρεύουμε. Επιπλέον, το διάβασμα των βιβλίων μας δίνει την δυνατότητα, να μαθαίνουμε μέσω της εμπειρίας τρίτων ή μέσω μιας συμβολικής εμπειρίας. Παρακάτω εξηγώ περισσότερα σχετικά με τον δεύτερο τρόπο.

 

Το διάβασμα μας προκαλεί να εξελλιχθούμε

Το να διαβάζουμε βιβλία που έχουν στόχο να εμπνεύσουν ή βιβλία αυτο-βελτίωσης σχετικά με τις εμπειρίες της ζωής, μπορεί να αλλάξει την ζωή μας. Αδιαμφισβήτητα θα μας δώσει κίνητρο. Διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο, όπως μία αυτοβιογραφία, είναι δυνατόν να πάρουμε κουράγιο και καθοδήγηση για να επιτύχουμε τους προσωπικούς μας στόχους, τα δικά μας όνειρα ή να ξεπεράσουμε ένα εμπόδιο.  

Το διάβασμα προκαλεί την αντίληψη μας. Μας κάνει να έχουμε περισσότερη ενσυναίσθηση. Ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, αντιλήψεις, και συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο, το διάβασμα των βιβλίων μας κάνει ανοιχτούς στον κόσμο και μας δείχνει ότι είναι εντάξει να είναι κάποιος ή κάτι διαφορετικό. Καθώς διαβάζουμε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνούμε με τα διαφορετικά πιστεύω και τις διαφορετικές αντιλήψεις. Μας προσφέρεται όμως η ευκαιρία να δούμε και να κατανοήσουμε πώς και γιατί υπάρχουν.

 

Βελτιώνει την συγκέντρωση & τη μνήμη

Στον multitasking κόσμο μας, η προσόχη μας αποσπάται απο εκατομμύρια ερεθίσματα. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, όλη μας η προσοχή είναι εστιασμένη στην ιστορία, σε αυτό που διαβάζουμε. Απορροφάμε κάθε λεπτομέρεια. Είναι λες και οδηγούμαστε σε μία νέα διάσταση. Και τότε είναι πιθανό να είμαστε σε κατάσταση «flow». Το γεγονός πως το διάβασμα βελτίωνει την συγκέντρωση μας βοηθάει επίσης και την παραγωγικότητα μας.

Το διάβασμα είναι ένα υπέροχο δώρο στην μνήμη μας. Κάθε φορά που διαβάζουμε μία ιστορία, κρατάμε στην μνήμη μας γεγονότα και λεπτομέρειες έτσι ώστε να ακολοθούμε το σενάριο και να κατανοόυμε το νόημα.

 

Ενδυναμώνει την φαντασία & την δημιουργικότητα

Μέσω της ανάγνωσης βιβλίων, βιώνουμε τις εικόνες και τους ήχους και μπορούμε να παίξουμε μαζί τους όπως εμείς θέλουμε. Για αυτό τα βιβλία είναι περισσότερο περιγραφικά από τις ταινίες. Γιατί το όριο είναι η φαντασία του καθενός. Τα βιβλία δημιουργούν μία εντελώς διαφορετική διασκεδαστική εμπειρία που μας γεμίζει!

Η διαδικασία αυτή ενδυναμώνει τις δημιουργικές ικανότητές μας. Μας βοηθά να ανακαλύψουμε νέες ιδεές, τρόπους και λύσεις για να δημιουργήσουμε ό,τι επιθυμούμε και να βιώσουμε την ζωή στο μέγιστο!

 

Η ανάγνωση είναι χαλαρωτική & θεραπευτική

Η ανάγνωση, λόπως επίσης και το τρέξιμο η ή μουσική μπορεί να γίνει μια μορφή διαλογισμού. Είναι μία θαυμάσια τεχνική χαλάρωσης. έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2009, έδειξε ότι το διάβασμα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσει κάποιος το στρες που βιώνει ακριβώς επειδή αυτό χάνεται όταν διαβάζουμε αποροοφημένοι μια ιστορία.

Είναι επίσης πιθανό ότι μέσω της ανάγνωσης μπορεί να αισθανθούμε βαθιά εσωτερική γαλήνη και ηρεμία. Το διάβασμα μας βοηθά να βάλουμε το συνειδητό μας σε flight mode και να κοιμηθούμε.  Άλλωστε η εικόνα κάποιου που έχει αποκοιμηθεί διαβάζοντας, είναι αρκετά οικεία στους περισσότερους επό εμάς.

 

Αυτά είναι τα αγαπημένα μου βιβλία, μέχρι στιγμής. Σας συνιστώ να τα διαβάσετε όλα. Θα τα λατρέψετε! 

 

Big Magic – Elizabeth Gilbert

Stillness Speaks – Eckhart Tolle

*The Life-Changing Magic of Tidying – Marie Kondo

*διατίθεται και στα ελληνικά

A New Earth – Eckhart Tolle

The Wisdom of Wolves – Elli H. Radinger

 

Είναι ώρα να αρπάξετε το βιβλίο που «μιλά» στην καρδιά σας και να ξεκινήσετε να διαβάζετε!

Απολαύστε το 🙂

Share this post!